Gezocht: friskijkers, dwarsdenkers en kantelaars.

Onze samenleving bevindt zich op een kantelpunt. We bevinden ons midden in de omslag van een hiërarchische top-down samenleving naar een duurzame netwerkmaatschappij. Die transitie gaat gepaard met de pijn van een crisis. Maar dwarse denkers en doeners zien in deze crisis juist nieuwe kansen, gecreëerd door een energieke beweging van onderop.

Vanuit People Dialogue zijn we in staat om de friskijkers, dwarsdenkers en kantelaars oftewel de informele leiders te herkennen. Juist zij kunnen worden ingezet om te helpen remmende structuren te doorbreken. Aanvullend helpen onze eigen friskijkers, dwarsdenkers en kantelaars om in co-creatie en vanuit de kracht van de organisatie versneld te veranderen. Met als resultaat een resultaatgerichte, flexibele en dynamische organisatie en verbinding tussen mens, organisatie en maatschappij.

Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde en auteur van de boeken ‘In het oog van de orkaan’  en ‘Verandering van tijdperk’.  Meer informatie: www.janrotmans.nl.

Kijk de aflevering van Tegenlicht waarin waarin Jan Rotmans de kiemen van het nieuwe Nederland belicht. Hoewel de aflevering uit 2013 dateert is deze nog steeds actueel.